Боклукът създаде проблем по празниците, глобите са 500 000 лв. за 2020-а /ВИДЕО/

Фирмите, които се занимават със сметоизвозването и сметопочистването в Русе, са глобени с 500 000 лв. за миналата година, съобщи кметът Пенчо Милков. „Автомобилите, които изнасят боклука, имат джипиес и в общината се следи дали го правят регулярно. През 2020 г. не сме им платили общо половин милион лв., защото не е извършено почистване“, обясни кметът.

По празниците русенци се сблъскаха с огромни камари боклуци, натрупани покрай съдовете за смет. От фирмите, които се занимават със сметосъбирането, обясниха, че това явление се наблюдава винаги в края на годината. През големия брой почивни дни се изхвърля много по-голямо количество боклук и изпразнените контейнери се пълнят много бързо. Фирмата, която се грижи за съдовете за разделно събиране на отпадъци, не събира боклука около другите контейнери. Фирмата за общия боклук пък смята, че кашони, стъкла и всякакви подобни отпадъци трябва да се прибират от разделното сметосъбиране.

Отделно практиката показва, че има и хора, които предпочитат да оставят боклука си до контейнера, вместо да се мъчат да отварят капака, най-вече при новите контейнери с крачен механизъм. Другите след тях решават, че съдът е пълен и също трупат отстрани отпадъците, без да проверят дали има място вътре. Отделно съдовете за разделно събиране се оказват неудобни за кутиите от подаръци, които се получават по празниците, и гражданите не могат да пуснат през малкия отвор опаковките. Затова ги стоварват край контейнерите.

Част от боклука идва пък от магазини и търговски обекти, които изхвърлят неправилно опаковките си в съдовете за битови отпадъци. Затова инспекторите от отдел „Екология“ са изготвили информационни брошури къде и как се изхвърлят тези опаковки, а служителите от отдел „Защита на потребителя“ ще разнесат и ще обяснят какви санкции очакват нарушителите. Ако магазините продължават да не спазват правилата, ще бъдат глобявани. Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев е провел разговори с големите хипермаркети, тъй като има сигнали и видеозаписи, че те изхвърлят плодове и други отпадъци в общите съдове, а всъщност трябва да имат свои собствени. Там също ще има глоби, ако нарушенията продължават, каза кметът.

 

Exit mobile version