Боил Банов: Огнеборците са спасили операта, до есента започва ремонт /ВИДЕО/

Пожарът в операта в Русе е напълно овладян. Днес предстои оглед на щетите заедно със следствени действия за причината. На място късно снощи пристигна министърът на културата Боил Банов, за да се запознае лично със ситуацията в театъра. Той и зам.-министър Румен Димитров се срещнаха тази сутрин с колектива, за да ги уверят, че министерството ще помогне.

Гасенето на пожара, който избухна вчера ,е приключило късно вечерта. Изгорял е единствено покривът, а сградата е спасена благодарение на бързите действия на огнеборците.

„Начинът, по който са направили разстановка, е такъв, че са блокирали хипотезата пламъците от частта покрив над сцената да отидат към останалата част на сградата.  По едни скари са се движили, където не се знае в кой момент може да потъне надолу, отгоре падат отломки, но са се справили“, каза министър Банов.

Щетите е можело да бъдат много по-големи, коментира и директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев. „Отдолу под тази част на покрива има направена едно време, когато са строили операта, желязна конструкция, която е успяла да спре огъня да влезе на сцената. Всичко – костюми, декори, пиана, скъпи музикални инструменти, са запазени“, обясни той.

До ремонта на покрива се стигна, след като театърът се наводни при проливните дъждове. Тепърва ще се проверява дали вината за пожара е на фирмата-изпълнител. „Ще има оглед от РДСНК, и от застрахователите, и от конструктори, които ще дадат какво е необходимо, за да се възстанови покривът на сцената на Русенска опера“, обясни директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.

За щастие сградата е застрахована и би трябвало застраховката да покрие щетите. Ако сумата не стигне, министерството ще помогне. Очаква се ремонтът на изгорялата конструкция да започне през септември.

Действията на пожарникарите наистина са били решаващи, за да няма по-тежки последици за оперния театър. Вчера към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет екипа с  противопожарни автомобили и автомеханична стълба, а впоследствие допълнителни сили и техника. При пристигане огнеборците са установили, че произшествието е възникнало на покрива на сградата, където са били извършвани ремонтни дейности. Персоналът в сградата и работниците са се били евакуирали, като на покрива е останал един от работниците, който минути по-късно е спасен от пожарникарите невредим от горящия покрив, с помощта на стълбата. На място веднага е сформиран временен оперативен щаб, ръководен от директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе комисар Валентин Красналиев. Изключено е електрическото захранване, осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен бързо от еипи на полицията, като са създадени добри условия за разполагане на противопожарната техника, получено е съдействие и от служители от Община-Русе, които са освободили ограничителните прегради за достъп към площада.

След разузнаване на обстановката, с цел ограничаване на разпространението на огъня, са въведени няколко гасителни и охранителни линии от три различни посоки. Пожарът е локализиран около 18 часа, в рамките на покрива над сцената, след което са извършвани действия по доизгасяване до 21 часа, а след това разчистване и дежурство на местопроизшествието до 8 часа тази сутрин.

Причините за възникване на пожара предстои да бъдат изяснени от разследващите органи. Днес ще бъде извършен оглед от оперативна-дежурна група от служители на ОДМВР – Русе и експерти от РДПБЗН – Русе.

Пострадали граждани и служители при инцидента няма. Нанесени са щети по покрива на сградата. Благодарение на бързите, точни и прецизни действия на служителите не е допуснато разпространение на пожара и нанасяне на по-значителни щети на една от най-емблематичните сгради в нашия град. В операта се помещават – зрителна зала с 430 места, малка репетиционна зала, няколко гардеробни, помещения с декори, музикални инструменти, архив, административни помещения и т.н., които благодарение на усилията на пожарникарите са останали непокътнати от огъня, както и фасадата.

Работата на огнеборците е продължила самоотвержено, без прекъсване до сутринта, като са работили в среда с висока температура и падащи горящи отломки от дървената покривна конструкция. В действия са участвали – два екипа на Първа РСПБЗН с два автомобила и автомеханична стълба, два екипа от Втора РСПБЗН, два екипа от Сектор СОД, като са привлечени и свободни от дежурства служители, както и техника – работили са общо 38 пожарникари и 9 единици техника.

Exit mobile version