Близо 5000 души са сменили личния си лекар през 2022-а в Русенско

4851 души от област Русе са сменили личния си лекар през 2022 година, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса в Русе Мариела Личева. Основните причини са свързани с качеството на медицинското обслужване, смяната на местожителство или адресната регистрация, създаването или разпадането на лекарска практика, както и прекратяването на договор с РЗОК. 371 души са избрали личен лекар на територията на друга област.

Здравно осигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Към 1-и януари тази година от активните договори за първична извънболнична медицинска помощ с формирана пациентска листа са 85 общопрактикуващи лекари, като от тях три са груповите. През 2022-а са прекратени 3 договора с индивидуална практика. Два от тях се е наложило да бъдат прекратени поради смърт на лекаря, а един по взаимно съгласие между страните.

През изминалата година РЗОК-Русе е извършила 824 проверки, в т.ч по жалби и сигнали. 210 са проверките на изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ, 139 са на изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ в т.ч медицински центрове, лаборатории и за комплексно диспансерно наблюдение, 181 на изпълнителите на извънболнична дентална помощ. Извършени са 128 проверки на лечебни заведения за болнична медицинска помощ  и 168 проверки на аптеки. За констатирани нарушения са наложени санкции в размер на 95 180 лева. Установени са и неправомерно получени суми, които подлежат на възстановяване, в размер на 94 109 лв.

Exit mobile version