Близки на загинали в катастрофа ученици чакат три години справедливост /ВИДЕО/

Протест събра днес пред Съдебната палата в Русе семейства, близки, приятели и съграждани на учениците от Сливо поле, загинали в тежката катастрофа на Сръбчето през януари 2020 г.Тогава лекият автомобил, в който са пътували четирима ученици от ПГ по икономика, се удря в завиващ тир. На място на пътя Русе-Силистра загиват 18-годишният Батуан и 17-годишната Деница, а други две момичета са тежко ранени.

Три години по-късно все още делото не е стигнало до съда и затова родителите настояват за справедливост. Те споделят, че са чакали търпеливо три години институциите да си свършат работата, но чашата е преляла, когато от прокуратурата са им съобщили, че досъдебното производство срещу водачката на лекия автомобил е спряно.

Причината е в съдебно-психиатричната експертиза, според която шофьорката имала увреждания след инцидента, които не позволяват тя да се изправи пред съда. В същото време обаче хората от Сливо поле разказват, че жената ходи на работа, кара кола, посещава нощни заведения и дискотеки. Според тях това е недопустимо и искат прокуратурата да възобнови производството, за да се стигне до съд и до присъда. Въпреки че адвокатите им са обжалвали и съдът е отсъдил в тяхна полза, родителите се тревожат, че производството ще се протака и ще има „чадър“ в защита на шофьорката, която е снаха на известен човек в Сливо поле.

Семействата смятат, че тя носи по-голямата вина за тежката катастрофа, тъй като е карала с превишена скорост от 120-130 км/ч, поведението й на пътя е било рисково и не се е съобразявала, че носи отговорност за живота на пътуващите с нея деца. Според хората жената и друг път е карала агресивно и рисковано. Тя е возела учениците от Русе към Сливо поле понякога, тъй като работела в близост до училището им.

От прокуратурата не са прекратявали досъдебното производство и са повдигнати обвинение към шофьорката и към водача на тежкотоварния автомобил, обясни окръжният прокурор Георги Георгиев. Предстои да се направи нова съдебно-психиатрична експертиза за актуалното състояние на водачката. Съдът също е дал допълнителни указания, които да изяснят дали обвиняемата може да носи наказателна отговорност.

Вижте във видеото какво казват близките, окръжният прокурор и адвокатът на пострадалите.

Exit mobile version