Близките на Георги Делиганев станаха „Дарител на 2022“, отличие и за „Дунарит“

Държавен архив – Русе по традиция засвидетелства уважението си пред своите дарители, приятели и читатели на днешния 9 юни – Международния ден на архивите. Началникът на отдел „Държавен архив“ в Русе Толя Чорбаджиева връчи грамоти „Читател за 2022 година“, „Приятел на Архива за 2022 година“ и „Дарител за 2022 година“.

Грамота „Дарител за 2022 г.“ получиха близките на вокалния педагог и изтъкнат хоров деятел маестро Георги Делиганев (1934 – 2021). Те са предоставили на архива негови документи. „Благодаря за признанието и се радвам, че документите се съхраняват на сигурно място. От дистанцията на времето усещам все по-голямата му липса. Той бе посветил целия си живот на Русе и не съжаляваше за това“, каза синът на Георги Делиганев – Любомир Делиганев.

Като „Приятел на Архива за 2022 г.“ бе отличена „Дунарит“ АД за дарената компютърна техника. „За мен е чест. Може да разчитате на нас и за в бъдеще“, каза изпълнителният директор Петър Петров.

„Читател за 2022 г.“ е Спас Минков, който работи с документите от архива върху родово изследване.

Държавният архив в Русе съхранява повече от 2500 фонда – на учреждения и личности. Най-старият документ е от 1657 г. и от фонда на Католическата епархия.

Exit mobile version