Блестящ старт и три биса на „Мартенски музикални дни“ в Русе /ВИДЕО/

Блестящ старт имаше 61-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който бе открит снощи в Доходното здание в Русе. Първият концерт бе на Русенска филхармония под диригентството на Емил Табаков и с участието на известния пианист Симон Трпчески от Северна Македония.

Фестивалът по традиция бе открит от кмета на Русе. Пенчо Милков сподели, че „Мартенски музикални дни“ има огромно значение за града и за България и е културна емблема. „Тези шейсет и едно издания носят енергия на нашия град, каквато няма в друга точка на страната. Безчет български и световни артисти се изявиха на русенската сцена. Горд съм да бъда кмет на северната столица на България“, заяви Милков.

Първата част от програмата включваше Четири скици от Димитър Ненов и Концерт за пиано сол мажор от Морис Равел, в който солист бе Симон Трпчески от Северна Македония. Това беше неговият дебют на фестивалната сцена в Русе и донесе огромно удоволствие на публиката. Той уважи бурните и продължителни аплодисменти с два биса. Единият бе „Блус“ от Соната за цигулка и пиано на Равел, а вторият – Импровизация от Пуленк, посветена от автора на френската певица Едит Пиаф. Симон Трпчески на свой ред посвети изпълнението си на артистичния директор на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова.

Във втората част прозвуча „Морето“ от Клод Дебюси, след което публиката настоятелно извика с аплодисменти няколко пъти на сцената маестро Емил Табаков. Той върна жеста с изпълнение на бис – третата скица на Димитър Ненов.

Тази вечер е вторият концерт от фестивалната програма. Той е посветен на 100-годишнината от рождението на композитора Лазар Николов и ще се състои от 19 часа в зала „Европа“ на Доходното здание. На сцената ще бъде Ансамбъл „Музика Нова“ с диригент Драгомир Йосифов и солисти Галя Симеонова-сопран и Светлана Анчева-обой. Програмата включва: Лазар Николов – Соната за обой и пиано, Константин Илиев – Струнен квартет №3, Димитър Ненов – Три песни за сопран и пиано, Лазар Николов – Глас I за сопран и 8 инструмента.

 

Exit mobile version