Биляна Дудова се бори за европейска титла, Миро Киров остана със сребро

Състезателката на русенския клуб по борба „Юнак-Локомотив“ Биляна Дудова ще спори днес за европейската титла на първенството във Варшава. На полуфинала тя надви Юлия Писаренка (Беларус) с 2:1 в категория до 59 килограма. В преследване на пета европейска титла Дудова ще срещне Вероника Чумикова (Русия).

Друг от русенските състезатели – Мирослав Киров, се окичи със сребърния медал при 74-килограмовите, след като отстъпи на финала с 0:10 на Таймураз Салказанов, състезаващ се за Словакия. Съперникът му е бронзов медалист от световното в Казахстан през 2019-а и №1 в света до 23 г. през 2018-а. По пътя до титлата Салказанов прегази фаворита за титлата Франк Чамизо (Италия), двукратен световен и 4 пъти европейски шампион, който се окичи с бронз. Въпреки поражението, Киров отбеляза най-големия успех в кариерата си досега. Предишният му връх бе бронзовия медал от Европейското първенство във Вантаа (Финландия) през 2014 г.

При мъжете Георги Вангелов от клуб „Юнак-Локомотив“ остана пети при 61-килограмовите на свободния стил след загуба от състезаващия се за Полша Едуард Григориев – 2:4.

От останалите русенски участници в националния отбор все още не са приключили Сезен Белберова (55) и Юлияна Янева (72). Сезен Белберова излиза на репешаж срещу Кристина-Зоряна Демко (Украйна), а при успех ще спори за бронза срещу Джесика Блашка (Нидерландия).

Юлияна Янева, която триумфира на световната купа в Белград, започва с германката Мария Шелмайер.

Снимки БФ Борба, Костадин Андонов

Exit mobile version