Бизнесът в Русе: Чиновниците, корупцията и сивата икономика ни пречат /ВИДЕО/

Проблемите, които пречат на развитието на бизнеса в Русе, бяха основна тема на срещата на членовете на Русенската стопанска камара с водача на листата на „БСП за България“ Крум Зарков и част от кандидатите за депутати. Раздутата администрация от чиновници, корупцията, сивата икономика в съчетание със скока на цените на суровините, тока и горивата изправят почтения бизнес пред невъзможността да работи нормално.

Подобни срещи се правят от Стопанската камара в Русе с всички политически сили. „Искаме да изкажем желанието на регионалния бизнес как да се развива в близките 4 години. Искаме всички депутати, които искат да изслушат нашите мнения, да изслушат проблемите и да намерим общата линия, която да направи България, трикольора, герба и град Русе нужният водещ регион за Дунавския регион. Да може бизнесът и предприемачите да бъдат информирани за намеренията на бъдещите депутати и за техните познания, същевременно и те да информират своите лобисти какви са целите и възможностите на Русенския регион. Нещата се случват благодарение на мениджърите. Това са хората, това са двигателите, това е успехът на нашия град“, каза председателят на РСК проф.Красимир Ениманев.

Проблем създава и законовото ограничение за наемане на работна ръка извън Европейския съюз. „Имаме желание да вземем работници от Виетнам, Украйна, Молдова, а това става изключително трудно и съответно ние сме неконкурентоспособни“, коментира още проф.Ениманев.

Водачът на листата на „БСП за България“ в Русе Крум Зарков направи диалог с всички присъстващи, за да чуе конкретните проблеми на дадения бизнес.

„Срещнахме с ключовите предприятия за икономиката на Русенски регион. Проблемите, които поставиха, са свързани с ефективността на държавната администрация, със сивата икономика и нелоялната конкуренция, с неефективния контрол, с начина, по който българските институции, включително репресивните, са били инструментализирани в последните години. Проблеми, които са отдавна известни и е крайно време да намерят своите решения. Ние от своя страна споделихме нашата визия за работа оттук нататък и идеята Русе наистина да се превърне в мотора на икономическото развитие на цялата Северна България – нещо, от което ще спечелят и гражданите, и предприемачите. За пореден път се уверих, че Русе и предприятията на територията му имат огромен потенциал за развитие, необходима е само качествена държавна политика“, каза Крум Зарков.

Той коментира, че ситуацията с тока се дължи на две неща – на международната конюнктура и световните пазари и на невзетите стратегически решения в последните 12 години. „Как България да организира своя енергиен микс така, че да има доставки на ток на конкурентни цени, които да не спъват българската икономика. Оттук нататък има краткосрочните решения, които са свързани с компенсации, за да се преодолеят тези проблеми в момента, но след това предстоят големите решения, за които ще трябва действително смело политическо мнозинство, което ясно да каже, че на България й е нужна нова енергия, включително ядрена такава, да начертае ясна перспектива пред въглищната енергетика и да осигури достатъчно и на достатъчно добри цени доставки на природен газ. Това са неща, които в последните 12 години за съжаление бяха занемарени и сега ще трябва да наваксваме. Но аз се надявам новото мнозинство с това също да е промяна и да вземе тези решения и да ги отстоява“, каза Крум Зарков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version