Бизнесът в Русе се нуждае от магистрала, кадри и без тапа на Дунав мост /ВИДЕО/

Бизнесът в Русе се нуждае от магистрала, квалифицирани кадри и свободно преминаване през Дунав мост. Това очертаха участниците в дискусията „Капитал Градове – Среща на бизнеса в Русе“, в която се включи кметът Пенчо Милков заедно с представители на различни компании и обществени организации.

Управителят „Астра Биоплант“ Димитър Минчев определи бизнес климатът в областта като добър, но с три основни проблема, които създават неудобство за развитието на икономическата среда. „Първият е транспортната свързаност. Връзката с Южна България е трудна, липсва  магистрала. От друга страна, тапата на Дунав мост затруднява движението и на товарни, и на леки автомобили, затруднява комуникацията ни с Румъния, затруднява движението на стоки, суровини, хора. Третото, което се усеща особено в последните 1-2 години, е недостигът на достатъчно квалифицирани кадри. Изисква се да развиваме високотехнологични бизнеси, а на пазара на труда в града не можем да намерим такива кадри. Учебните заведения произвеждат кадри в специалности, които се харесват от обучаваните, а след това няма къде да работят“, каза Димитър Минчев.

Както повечето компании, „Булмаркет“, от която е част и„Астра Биоплант“, правят вътрешно обучителни програми и курсове за допълнителна квалификация и си партнират с различни училища. „В партньорство сме с ПГ по селско стопанство за обучение по специалността лаборант, защото и такива кадри трудно намираме на пазара на труда. В партньорство сме с ПГ по автотранспорт за дуално обучение на техни ученици, които после евентуално да постъпят при нас. Ще представим програмата си и пред университета в Русе. Можем да предложим реализация на студенти в специалност „Логистика“, на инженери всички категории. Това са основните профили, по които търсим усилено кадри“, обясни Минчев.

Кметът Пенчо Милков изцяло подкрепи бизнеса по темата за транспортната свързаност и коментира, че държавата трябва да предприеме съответни стъпки, тъй като това не е във възможностите на общината. Кметът припомни, че таксите за преминаване през България, включително и такса мост в България и Румъния, са много ниски. След като в Сърбия таксите бяха увеличени, целият поток от товарни автомобили се е пренасочил към граничните пунктове в Русе и Видин. Това задръства Русе от тежкотоварни камиони и блокира трафика за излизане и влизане в града. Според Пенчо Милков държавата трябва или да направи голям буферен паркинг, който да събира изчакващите камиони, или да даде на община Русе част от такса мост. Кметът коментира, че за миналата година през Русе към и от Дунав мост са преминали 864 000 камиона, което създава и сериозно замърсяване на въздуха. Пенчо Милков настоя също за спешно изграждане на магистралата Русе-Велико Търново, а по отношение на бизнеса ще се работи дългосрочно с Тракия икономическа зона.

Кметът на Русе направи подробен анализ какво е предприела общината във връзка със замърсяването на въздуха. И отново заяви, че производствата трябва да имат собствени станции, които да предоставят данни за мониторинг на въздуха. „Астра Биоплант“ има такава станция в Сливо поле, чиито данни вървят на табло на сградата на общината там. В зона „Тегра“ също е осигурена такава апаратура, която до месец вече ще е в експлоатация и информацията ще се възпроизвежда онлайн, за да се следят данните от заинтересованите.

Exit mobile version