Бивш депутат от БСП оглави Свободна зона-Русе в последния момент

Партийната смяна на изпълнителния директор на Свободна зона-Русе, за която Русе Медиа писа преди месец, вече е факт. В Агенцията по вписвания са подадени документите на бившия депутат от БСП-Русе Георги Стоилов като шеф на Свободна зона и се очаква официално да бъде вписан в Търговския регистър на новия пост. Заедно с него ще има и нови членове на борда, който увеличава числеността си. Всичко това става в последния момент преди вота на недоверие към правителството, докато Корнелия Нинова все още е министър на икономиката.

На заседание на 16 юни едноличният собственик „Национална компания Индустриални зони“, който е под шапката на Министерство на икономиката, е отменил решението си за смяна на борда на Свободна зона-Русе. То бе атакувано и в Софийски градски съд заради мотивите. Бордът бе назначен след конкурс през ноември 2021 г. за срок от пет години, а мотивите за отстраняването му бяха неизпълнение на бизнес програмата, която реално чакаше одобрение в Министерството на икономиката.

Затова НКИЗ е взела соломоново решение. Досегашният борд от трима души, сред които изпълнителния директор до момента Магдалена Иванова, остава. Ръководството обаче се увеличава с още четирима души и така бордът става от 7 члена. Новите имена са на тримата, които трябваше да сменят изцяло ръководството на Свободна зона – бившия депутат от БСП Таско Ерменков, Станислав Младенов от столичната БСП и бившия русенски депутат Георги Стоилов, който се спряга като дясната ръка на Корнелия Нинова в Русе. Към тях е прибавен и Александър Пеев, бивш кандидат за депутат от БСП-София.

За изпълнителен директор е определен Георги Стоилов, а новите четирима членове са до провеждането на конкурс, но с 5-годишен мандат. На практика те реално ще имат мнозинство да прокарват своята политика. Не се изключва вариантът впоследствие да се вземе решение бордът да бъде отново редуциран до трима души и в него да останат само представителите на БСП.

Exit mobile version