Бившето училище в Средна кула ще се ползва за социални нужди

Извънредна докладна за даване на съгласие за промяна на предназначението на поземлен имот и на сгради, представляващи бивше ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Средна кула“, ще се гледа на сесията на Общинския съвет на 16 февруари. Тъй като от 2007 г. до момента сградата на училището не се ползва от образователната система, се предлага да бъде предназначена за социални нужди.

В изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа Община Русе е сред определените конкретни общини, които е необходимо да предприемат действия за преструктуриране и реформиране на съществуващите домове за стари хора, какъвто е Дом за стари хора „Възраждане“- Русе. Това трябва да се случи до 2025 г., обясняват от общинската администрация.

Общината ще кандидатства с проектно предложение по открита процедура към Министерство на труда и социалната политика за финансиране, за да може успешно да реформира ДСХ „Възраждане“, като крайният срок за подаване на проектното предложение е 17.03.2023 г.

Действията са насочени към строително-монтажни работи на три обекта: сградата на ДСХ „Възраждане“ – Русе, сградата на бившия Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Милосърдие“ в кв. „Средна кула“ и сградата на бившето ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Средна кула“.

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ не се стопанисва от 2007 г. и въпреки охраната, състоянието на сградите не е добро както отвън, така и отвътре. В някои от стаите има олющени стени и тавани, в санитарните помещения фаянсът частично е повреден, има теч от покривите. На някои от прозорците стъклата са счупени. Електро- и ВиК инсталациите са компрометирани. За да се използва за социална услуга – резидентна грижа за пълнолетни лица в нетрудоспособна възраст, тя трябва да бъде ремонтирана.

Exit mobile version