Библиотеките на НУИ, митрополията и читалището в Мартен се обновяват

От 2022 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ изпълнява проект, финансиран от Национален фонд  „Култура“. С реализирането на проекта културният институт цели както своето технологично обновяване, така и повишаване на качеството на културния и информационния си продукт в полза на своите потребители.

В рамките на проекта през 2023 г. започна технологичното обновяване на три библиотеки в Община Русе, които заемат съществено място в общността и чиито услуги са важни за потребители им. Училищната библиотека при Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ притежава много богат фонд от нотни издания, който е от особено значение за преподаватели и възпитаници на гимназията.

Библиотеката при Русенска митрополия съхранява уникални издания, богослужебни и религиозни книги, които не са достъпни до широката публика и които, благодарение на технологичното ú обновяване, включващо и процеси по дигитализация, ще станат видими и ще достигнат до своите читатели.

Библиотеката при Народно читалище „Просвета 1928 г.“ в град Мартен е особено необходима за местната общност, която надхвърля 4000 души. Тя е важен средищен център за хората от населеното място.

В рамките на проекта предстои технологично обновяване на трите библиотеки и внедряването на автоматизирани библиотечни системи, с което качеството на работа с потребителите ще се повиши. Книгите от Библиотеката при Русенска митрополия ще бъдат и дигитализирани. За целта през м. май 2023 г. беше организирано обучение за работа с Автоматизираната библиотечна система Коха. Работещите в трите библиотеки специалисти ще могат самостоятелно да развиват системата и надграждат електронните си каталози.

Проектът в финансиран от Национален  фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти ‘22“.

 

Exit mobile version