Библиотеката в Русе почете Деня на будителите с изложби и фототипно издание

На 1 ноември – Деня на народните будители, беше посветено тържеството в библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, на което присъстваха кметът на града Пенчо Милков, изследователят доц. Живодар Душков, граждани и библиотекари. Празникът беше отбелязан с откриването на две изложби и представянето на ново фототипно издание на културния институт.

Изложбата „Паисий – Будителят“ е посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на „История славянобългарска“. В експозицията са представени различни издания на различните преписи на Паисиевата история като: Факсимилни издания на Зографската чернова; Рилска преправка; Нов Софрониев препис на Паисиевата история от 1781; за Самоковският препис на „История славянобългарска“. Интерес представляват едни от най-старите издания в библиотеката: „Царственик или история болгарская“ е българска книга, с автор Христаки Павлович, отпечатана в 1844 г. Смята се, че е „далечна преработка на Паисиевата история“, като текстът е преработен и осъвременен и е първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Други интересни експонати са издания на Историята от 1898 г., 1914 г. и др., издания на тази книга от личната библиотека на Михаил Арнаудов с автографи от Н. Филипов. В изложбата са включени и материали за Паисий, неговото дело, книги за родното му място, издания по повод различни годишнини. Освен биографичните и исторически изследвания, са представени и три художествени произведения, посветени на Паисий: романът на Неда Антонова „Безсмъртие“, Вазовата поема „Паисий“ и пиесата в шест картини „Паисий“ на Асен Ненов – Бдинец.

В експозицията „Будителите“ са подредени общи материали за Деня на народните будители в книги и списания, информация за различни личности, нотно издание с химн на народните будители, както и два броя от списание „Юноша“, посветени на Неофит Бозвели и П. Р. Славейков.

Двете изложби са открити за посетители до края на ноември.

В Деня на народните будители Регионална библиотека „Любен Каравелов“ представи и новото си фототипно издание на рубриката „Нашите безсмъртни“, излизала в сп. „Юноша“ в Русе в периода септември 1919 – юни 1923 г. „Юноша“ е едно от четирите списания на русенската Учителска кооперация „Мисъл“.  Постоянната му рубрика „Нашите безсмъртни“ е стремеж за издигане на патриотичния дух на учениците от прогимназиалния и гимназиалния училищен курс. Русенските учители Борис Тричков и Димитър Тодоров, които са и редактори на списанието, достигат до идеята, че времето е подходящо за отдаване на почит към онези българи, които имат заслуги за изграждането на чувство за родолюбие и обществен дълг и за издигане на българския дух. Рубриката представя възрожденците Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Миладинови, Васил Априлов, Георги С. Раковски, Христо Ботев, Васил Левски, Ангел Кънчев, Баба Тонка и др.

Идеята за изданието е на доц. Живодар Душков. Издаването на сборника става възможно благодарение на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, която съхранява пълното течение на сп. „Юноша“. Сканирането е дело на Дигиталния център на пловдивската библиотека.

С това издание Регионална библиотека „Любен Каравелов“ прави пореден опит да върне на русенци периодичните издания, които са излизали в Русе и които библиотеката не притежава.

Exit mobile version