Библиотеката вади на показ ценни експонати от книжното си богатство/ВИДЕО/

Серия от изложби представя за публиката най-ценните и интересни експонати от книжното богатство на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Една от последните инициативи бе експозицията, в която са представени чуждоезични енциклопедии и речници от 19-ти до средата на 20 век.

В експозицията има много любопитни издания, сред които най-старите са два речника на гръцки език от 1835 и 1842 г. Любопитна е книгата на румънски език, издадена през 1852 г., която е все още на кирилица, разказва библиотекарят от отдел „Местна история“ Валерия Йорданова.

Най-голямата и най-тежката книга в библиотеката е речник на английския език, издание 1922 г., която е с 2090 страници, а отделно като контраст са мини изданията на речници. Повечето от енциклопедиите са многотомни. Дейността на културния институт е впечатлила Конгресната библиотека във Вашингтон, откъдето са предложили сътрудничество с русенските си колеги. Двете библиотеки ще си обменят книги и собствени издания, които ще обогатяват фондовете им.

Интересът на американците е провокиран от материалите, с които българският културен институт представя международния си конкурс за екслибрис –  гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Двуезичните цветни издания са били изпращани, заедно със собствените издания на библиотеката, в Нюйоркската и Вашингтонската библиотеки. „Така пристигна едно желание от страна на Вашингтонска конгресна библиотека за сътрудничество. Това желание ни беше изпратено от Диди Съдуър, която отговаря за развитието на българската колекция в тяхната библиотека. Това е възможност за обмен на опит между двете библиотеки – българска и американска“, сподели директорът Теодора Евтимова. Връзката с библиотеката на Конгреса е осъществена преди няколко години благодарение на русенския историк и изследовател Красимир Кънчев.

Следващата провокативна изложба на РБ „Любен Каравелов“ е с оригинални издания на старопечатни и редки книги от 19 век.

Exit mobile version