Белодробната болница в Русе прави медицински център, иска кредит за скенер

Белодробната болница в Русе иска от Общинския съвет разрешение за създаване на Медицински център като самостоятелно лечебно заведение за извънболнична помощ, което да бъде собственост на СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков“.

Това е от изключителна важност, тъй като при развитието на пандемията от КОВИД-19 се налага потребност от извършване на множество диагностични и лечебни дейности в областта на извънболничната помощ. А болничните специалисти и структурите на болницата нямат право да ги осъществяват за здравноосигурените лица, идващи с направления от общопрактикуващи лекари.

Самостоятелното лечебно заведение,  собственост на болницата, ще бъде обособено като Медицински център, в който на територията на болницата, след преструктуриране, ще бъдат обособени 3 кабинета за извънболнична помощ. В тях ще се извършват диагностична и консултативна дейност, в която специалисти пневмолози, педиатри и лабораторни лекари ще оказват специализирана извънболнична медицинска помощ. Те ще използват цялата налична медицинска апаратура и техника на болницата за диагностика, скрининг, профилактика и лечение на пациенти със специфични белодробни потребности и с КОВИД-19.

В същото време Белодробната болница иска да изтегли и нисколихвен кредит чрез финансов инструмент JESSICA  от ОПРР 2007-2013, с който да се закупи скенер за диагностичните нужди на болницата. Това се налага поради големия поток от пациенти, обслужвани в Диагностично-консултативния блок на болницата, както и от необходимостта от съкращаване на времето за диагностика, което би било възможно чрез закупуването на най-модерна и високопродуктивна техника. Това е изключително важно, тъй като през последните две години, след появата на КОВИД-19, бързината на диагностиката е от животоспасяващо значение.

Кредитът ще бъде в размер до 480 000 лв.със срок на погасяване 7 години.

Exit mobile version