„Беленско хоро“ се превърна отново в празник, най-многобройни – клуб “Нашенци”

Второто издание на фолклорния фестивал „Беленско хоро“, организиран от НЧ “Трудолюбие 1884”, Община Бяла и Клуб по спорт и танци “Фламинго” ЕТНО, се превърна отново в истински празник с много емоции. Изпълнители на български фолклор от различни краища на страната се събраха в Бяла, за да покажат, че традициите са живи.

Фестивалът започна с дефиле на участниците по улиците на Бяла, след което бе открит в пълната зала „ОЗК Арена Бяла“ с изпълнение на гайдари. На сцената ще редуваха изпълнители на различна възраст, а сред най-аплодираните бяха танцьорите на русенския клуб по български хора̀ “Нашенци”, водени от Соня и Венцеслав Неделчеви . Клубът бе отличен с грамота за “Най-голям танцов състав”,като поднесе забележителна програма и се представи с група от 60 изпълнители.

В рамките на 6 минути клубът представи 7 хора̀ от региона на Русе и Бяла, който е известен с етнографската група хърцо̀и. „Нашенци“ вдигнаха публиката на крака с традиционни хора от селата Чилнов, Обретеник, Тръстеник, Каранци и завършиха с над 200-годишна игра от село Николово.

Клуб “Нашенци” Русе е с мисията да съхрани колкото се може повече от позабравените или изчезващи образци на фолклорното танцово изкуство, като в последните години се фокусира върху хора̀та от Североизточна България и етнографските групи грѐбенци, ка̀панци и хърцо̀и. Изследването им е част от дисертационния труд, който подготвя хореографът на клуба – Венцеслав Неделчев.

 

Exit mobile version