Белгиец ще лежи 6 години за контрабанда на 45 кг хероин през Дунав мост

49-годишен белгиец от турски произход ще лежи 6 години в затвора за опит за контрабанда на почти 45 кг хероин. Подсъдимият се призна за виновен и сключи споразумение с Окръжна прокуратура-Русе, което бе одобрено от съда.

Мъжът беше заловен на 25 юли 2021 г. при опит да пренесе през границите на страната на ГКПП „Дунав мост“ хероин с общо тегло 44.9 кг. Наркотикът е бил разпределен в 83 пакета, а общата му стойност е почти 5 млн.лв. Той е пътувал за Белгия и е превозвал 23 619 кг тръби. При проверка с мобилен рентген митничарите установяват необичайна плътност в предната част на фабрична кухина в пода на ремаркето. Там е открито алуминиево фолио, обвито с найлон, където са се намирали шест найлонови чанти с пресовани пакети. В тях е открито светло бежово прахообразно вещество, което е реагирало при полевия наркотест на хероин.

Обвиняемият е признал също, че от Разград до Русе е превозвал с цел разпространение посочените наркотици в особено големи размери.

За първото престъпление Е. Й. прие да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 6 години и 100 000  лв. глоба. Четири години лишаване от свобода и 10 000 лв. е наказанието за второто деяние. Съгласно закона, двете санкции са групирани и е наложена по-тежката – лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим и глоба в размер на 100 000 лв.

Наркотиците, два мобилни телефона iPhone и навигационна система ТОМ ТОМ са отнети в полза на държавата.

Exit mobile version