Без нови ремонти на ВиК-Русе, докато не се асфалтират старите изкопи

Членовете на Обществения съвет по околна среда заседаваха по едни от най-наболелите теми за русенци – екологичните ефекти за града вследствие на ремонтно-строителните дейности на „ВиК“ ООД – Русе и експлоатацията на Регионалното депо за отпадъци.

Относно водния цикъл на ВиК, за който гражданите изразиха силно недоволство, зам.-кметът Димитър Недев обясни, че до момента са издадени 12 предписания за замърсяване вследствие на ремонтните дейности. Според него проблемът с некачественото завършване на улиците по проекта се дължи на факта, че ремонтите се изпълняват от подизпълнители, които не са русенски фирми. Това понижава качеството и особено затруднява връчването на наказателни постановления.

„Тази седмица не сме подписвали временни организации за движение за нови ремонти на ВиК. Няма да го направим, докато не видим реално и качествено възстановяване там, където работата е приключила“, каза Недев.

Решено бе за следващото заседание да бъдат поканени управителят на „ВиК“ ООД – Русе инж. Сава  Савов, както и представители на инвеститорския контрол на дружеството. Към тях гражданите ще могат да отнесат своите въпроси относно водния цикъл и продължаващата работа по него.

Във връзка с експлоатацията на Регионалното депо за отпадъци стана ясно, че Община Русе е успяла да намали значително количеството на депонираните отпадъци и отчисленията, които плаща за тях към Министерството на околната среда и водите.

В изпълнение на проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, в кварталите на Русе ще бъдат разположени 5 мобилни центъра за отпадъци, които ще събират пластмаса, стъкло, цветни метали, както и опасни отпадъци. Точните локации ще бъдат определени след съгласуване с главния архитект, а на място ще се осигури и видеонаблюдението им.

До края месеца следва да пристигнат и закупените от Общината 10 контейнера за строителни отпадъци. Tе ще бъдат мобилни и ще се местят в различни части на града според нуждите на гражданите. Събраните отпадъци ще постъпват в инсталацията за рециклиране на строителни отпадъци, а не в Регионалното депо. По този начин се очаква да се намали количеството на обезвредените отпадъци, както и таксата за унищожаването им.

Община Русе е кандидатствала за финансиране и за изграждането на Център за повторна употреба. В него гражданите, които искат да се отърват от стари мебели и електроуреди, ще могат да го направят. Годните за използване ще бъдат ремонтирани, а тези, които не подлежат на поправка, ще се извозват на депо.

Exit mobile version