Без нови паркинги в центъра на Русе заради липса на общински терени

Русенецът Николай Петров постави на вниманието на общинската администрация проблема с паркирането в централната част на Русе. Това стана по време на сесията на Общинския съвет. Той сподели, че е добър вариант да се изгради надземен триетажен паркинг, който да е безплатен и да бъде с общинско видеонаблюдение.

Зам.-кметът Димитър Недев обясни, че в момента платените зони в централната част са за 504 автомобила, като отделно подземният паркинг до зала „Арена Русе“ разполага със 150 места, а този зад Доходното здание – с 58 места. Недев призна, че проблемът с паркирането е много сериозен и е наслагван с времето, но за съжаление в центъра на Русе няма свободни общински терени, където да може да се изгради нов паркинг. Обсъждани са били различни локации, но към този момент няма вариант. В същото време съществуващите подземни паркинги не се използват достатъчно, каза Недев. И даде пример, че през месец март зад Доходното здание са се заемали само половината от местата, защото хората не искат да плащат.

Кметът Пенчо Милков също взе отношение по темата. Той обясни, че в момента се изработва генерален план за организация на движението, като ще се направят две големи обществени обсъждания. На тях всеки може да вземе отношение и да даде предложения къде да се направят паркинги. Милков също потвърди, че няма свободни общински терени по центъра, тъй като са били разпродадени в годините, и затова се проучват терените по кварталите. Проблемът с паркирането не е само в центъра, а също около лечебните заведения, спортните съоръжения, Русенския университет.

Улици, които са станали двупосочни, са отнели паркоместа и затова в генералния план ще се запазят еднопосочните улици. „Градовете обаче трябва да бъдат за хората , а не за колите. Не трябва да се прави инфраструктура само за автомобилите“, коментира Милков.

Кметът вече е имал среща с предприемачи, които правят паркинги на етажи. Общината обаче не може да даде милиони за изграждането им, затова ще се търси вероятно и частна инициатива. Няма как обаче при влагането на толкова пари паркингите да бъдат безплатни.

От общината призоваха русенци да използват градския транспорт, който вече е с обновен парк. Има 20 електробуса, от 1 май влизат в употреба новите 24 автобуса, които са по-големи и с климатици, има и 15 новозакупени тролеи. Общината ще бъде единствен обществен превозвач с намерението транспортът да е редовен, по-наситен и приветлив, каза кметът.

И той, и зам.-кметът Димитър Недев призоваха русенци да ползват повече велосипедите и градския транспорт.

Exit mobile version