Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в Белодробната болница в Русе

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от 19 до 23 юни в Белодробната болница в Русе. Те са в рамките на националната кампания „Седмица на отворените врати”, която е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

Необходимо е желаещите да се запишат предварително на регистратурата на Белодробната болница на тел. 082 813 964.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, ще се извършат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение. По този начин ще бъде прекъсната веригата за предаване на инфекцията.

В периода 2009 – 2022 г. в рамките на „Седмици на отворени врати” са анкетирани за туберкулоза над 125 000 души, като сред тях са открити и насочени за лечение 1376 пациенти с туберкулоза. С латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4655-ма души.

В резултат на изпълнението на националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България има трайно намаляване на заболяемостта – от 26,6 на 100 хиляди души население през 2012 г. до 14,8 на 100 хиляди души през 2022 г. (по предварителни данни).

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Туберкулозата е лечима и предотвратима, ако бъде открита навреме и се осъществи качествено лечение.

 

Exit mobile version