Бг училище в Рим проведе час по история сред восъчните фигури в Бяла /ВИДЕО/

Над 50 деца от българското училище „АзБуки“ в Рим и техните родители съпреживяха днес славните моменти от историята на Бяла и България. По желание на ръководството на учебното заведение, което е част от културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“ в Италия, учениците гостуваха онлайн на Галерията на восъчните фигури в „Арт център Бяла“.

Часът по история, който трябваше да продължи 45 минути, бе двойно по-дълъг, тъй като за децата беше изключително интересно да научат повече за героите на Бяла. Още повече, че ден по-рано бе отбелязана 144-ата годишнина от смъртта на баронеса Юлия Вревска, наричана Ангела на милосърдието и погребана в Бяла.

В ролята на гид първо влезе кметът на Бяла Димитър Славов, който с много ентусиазъм разказа как е била създадена галерията и кои големи личности присъстват със своите восъчни фигури. Той сподели как децата на Бяла са организирали благотворителни базари, за да се съберат средства за каузата. Повече за историята българчетата от Италия научиха от Йорданка Петрова – уредник в Исторически музей-Бяла и в Галерията на восъчните фигури. Децата имаха и много въпроси, на които домакините отговориха подробно.

„Жив контакт с родината и разказ на специалист с опит по темата е атрактивно и запаметяващо за всяко дете от чужбина, което ще го накара един ден завърнало се в България да Ви посети на живо несъмнено!“, сподели директорът на българското училище Мариола Георгиева.

Exit mobile version