Балетът на Русенска опера отново танцува под звуците на оркестър

След близо три десетилетия прекъсване на традицията, балетът на Русенската опера ще се представи в ансамбъл с оркестъра на Държавна Опера Русе. Това ще се случи на 21 май, събота, от 19 ч в Доходното здание., когато ще бъдат представени „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“.

Диригент ще бъде Димитър Косев, който за първи път ще дирижира балетен спектакъл . Самият той споделя, че предизвикателството е огромно, но е убеден, че с опитен оркестър, какъвто е този на Русенската опера, в събота ще се случи истински музикален празник.

В ролите на Ромео и Жулиета от едноактния балет на Пьотр Илич Чайковски ще дебютират Цветелина Катрин Иванова и бразилецът Тиаго Виктор. Талантливата балерина прекрасно разказва любовта на младата Капулети и едновременно с това недвусмислено разкрива бунта към установените родови закони.

Цветелина доверява, че ролята я докосва дълбоко, и няма как да не е така, защото това е най-великата любовна история на всички времена!

Тиаго, който сме гледали като Златния бог от балета “Баядерка” и в селското па-де-дьо от “Жизел” на Адам, сега ще изтанцува по-лиричната, но силова партия на Ромео. Той смята, че с Цвети доста въздействащо успяват да предадат цялата атмосфера на творбата. Бразилецът танцува почти две години на русенска сцена и споделя, че тук е намерил своите партньори и съмишленици, почувствал се е подкрепен и образно казано “прегърнат” от  балетната трупа на Русенска опера.

Във втората част „Полет към светлината“ участва целия балетен състав.

Хореографията и режисурата  на балетната постановка по музика на П.И.Чайковски “Ромео и Жулиета” и едноактният балет “Полет към светлината”, който преминава през различни музикални стилове на произведения от любими композитори – Росини, Чайковски, Масне, Гершуин и Пиацола, са дело на Силвия Томова.

Художник на декора и костюмите е Салваторе Русо, балетмайстор  е Марияна Захариева, която тази година е номинирана за награда “Русе” за дългогогодишната си творческа дейност на русенска сцена, а художествен ръководител  на балетната трупа е Весела Василева.

 

 

 

 

Exit mobile version