А1 вдига с 9,5 процента месечните такси на абонатите си от 1 март

Поради високата инфлация през 2023 г. и непрекъснато увеличаващите се разходи за телекомуникационна инфраструктура и ТВ съдържание от 1 март А1 ще индексира месечните такси със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ, който възлиза на 9,5 процента. Това съобщиха от мобилния оператор.

Другите два оператора – „Виваком“ и „Йеттел“, наскоро също обявиха индексация на месечните такси на своите абонати. От „Виваком“ съобщиха, че от февруари увеличават с 4,7 процента цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните си услуги, като обосноваха увеличението с натрупаната инфлация за 2023 г. В съобщението на оператора се посочваше, че по данни на Националния статистически институт натрупаната инфлация за 2023 г. е в размер на 4,7 процента. От „Йеттел България“ обявиха, че ще индексират месечните абонаменти спрямо официално обявения от НСИ средногодишен Индекс на потребителските цени за 2023 г., който е в размер на 9,5 процента, като индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари.

В съобщението на А1 се посочва, че индексацията няма да засегне всички частни клиенти на оператора – цените на плановете за хора в неравностойно положение няма да бъдат променяни и тази година, както и за потребителите на предплатени мобилни услуги.

От компанията отбелязват, че ще предоставят редица бонуси на частните си клиенти. Те ще могат да се заявят в периода от 1 до 31 март и ще бъдат валидни до края на 2024 г. Всеки потребител ще може да избере и заяви по един бонус за всяка услуга, която ползва от оператора от Моят А1 – неограничени национални минути; неограничен мобилен интернет на максимална скорост; 200+ ТВ канала; максимална скорост на домашен интернет, спрямо възможностите на използваната технология; ваучер на стойност 50 лева за закупуване на ново устройство при подновяване на договор.

От оператора посочват още, че ще предприемат и промени в договорите в отговор на обществената дискусия за балансиран и клиентски ориентиран подход. Промените включват отказ от договор без неустойки при бъдещи индексации на месечните такси; въвеждане на реципрочност, която ще даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация от над 2 процента; поставяне на праг за индексация на месечните такси от минимум 2 процента средногодишен Индекс на потребителските цени.

Exit mobile version