„Астра Биоплант“ спестява 650 000 т въглеродни емисии с биогоривата си /ВИДЕО/

В поредица от материали Русе Медиа ще представи дейността и развитието на компаниите в портфолиото на „Булмаркет“, която тази година навършва 25 г. от създаването си.

Заводите от групата на „Астра Биоплант“, част от компаниите на „Булмаркет“,  са спестили 650 000 тона въглеродни емисии чрез производството си на биогорива през 2020 г. С преминаването към по-голям процент биогорива от „второ поколение“ очакванията са дружествата да надхвърлят 1 млн.тона спестени въглеродни емисии, съобщи управителят на „Астра Биоплант“Димитър Минчев.

Темата за биогоривата от ново поколение е много важна за Европа и затова дружествата от групата на „Астра Биоплант“ са се ориентирали към тях. Още през 2000 г. в ЕС стартира тенденцията за насърчаване на този вид производство. Тези горива не са изкопаеми, а възобновяеми, а суровините са отпадни продукти от нехранителен характер. До 2050 г. Европа трябва да стане климатично неутрална, а 32 % от енергията да бъде от възобновяеми източници. До 2030 г. процентът трябва да е 14 %, от които 3,5 % – биогорива от „второ поколение“. Те дават до 40% повече спестени емисии спрямо тези от „първо поколение“ и не се конкурират със суровините за хранителни нужди, поради което увеличаването на производството им е основна цел на зелените политики на ЕС.

Заводите за производство на биогорива на „Булмаркет“ оперират на три производствени площадки, като производственият капацитет е 300 000 тона биодизел годишно. До средата на годината се предвижда да се въведе мощност за още 60 000 тона и да достигнат 360 000 тона в края на 2021-а. Важно е и съпътстващото производство на фармацевтичен глицерин, което е единствено в България и на Балканите. В момента инсталацията е за производство на 10 000 тона, а до края на годината ще се изградят мощности за още 15 000 тона. Горивата и глицеринът се тестват в модерна лаборатория, която работи с последна дума на техниката.

„Инвестициите са насочени към разширяване на капацитета на производство и замяната на свежи масла от рапица, соя, слънчоглед /от които се прави биодизелът от „първо поколение“/ с остатъчни отпадъчни маслени фракции за биомасла „второ поколение“. До края на 2022 г. целта е да се премине до 65 % към биомасла „второ поколение“. Това ще стане чрез изграждане на завод за предварителна обработка на използвани масла от кухни с капацитет от 165 000 тона годишно, за който се очаква издаването на строително разрешение.

Другите проекти, по които се работи в момента, са за дестилация в база „Тегра“ на растителни органични течности до фракции, заместващи нефтени деривати, и за дестилация на биодизел до получаване на „супер чист“ биодизел.

Търговският директор на „Астра Биоплант“Деян Станков обясни, че доставките на суровини са основно от Азия, като се подготвя наемането или закупуването на склад в едно от големите китайски пристанища. Разчита се на внос от Китай, Малайзия, Виетнам и Индонезия. „Астра Биоплант“ е в Топ 5 по продажби на биодизел в ЕС, а след въвеждането на новите мощности – в Топ 10 по производство.

Exit mobile version