Арх.Алексиева: В Лесопарка ще има много места за спорт и атракции /ВИДЕО/

Общинските съветници дадоха зелена светлина на бъдещата нова визия на Лесопарк „Липник“, след като приеха проекта на подробния устройствен план на Текето. Той бе представен от арх.Силвия Алексиева, която заедно с арх.Мария Костадинова е автор на разработката. Кметът Пенчо Милков пък призова към сътрудничество всички стопански субекти в региона, за да развият заедно Лесопарка.

„Когато бях избран от гражданите, проектът за Лесопарка от 2015 г. сякаш бе забравен. Влязохме с много сили и средства, сменихме осветлението, окастрихме храстите, сложихме колчета. Нашата амбиция е да развиваме гребните спортове, които сега тренират при мизерни условия. Нека да покажем приемственост и да подкрепим проекта“, каза Пенчо Милков.

Проектът осигурява баланс на зоните за отдих, рекреация, култура и развлечения. Достъпът ще се осъществява чрез автобусни линии и леки автомобили, които обаче ще ползват обиколни маршрути, за да стигнат до трите буферни паркинга. Единият от паркингите ще бъде за рибарите, които искат да ползват езерото.

За да остане повече място за спорт, няма да се прави допълнително застрояване. В зоната за отдих ще се акцентира на водните спортове – водни колелета, лодки, както и дейност на спортните клубове. В малкото езеро ще правят състезания по корабомоделизъм, ще има зона за спортен риболов и специално трасе за триатлон. Евентуално при възможност от страна на общината ще има място за плувен басейн и за къмпинг.

Около езерото ще бъдат изградени две площадки с места за сядане и гледка – пред „Овчарска лъка“ и на изток от Гребната база. Ще се изградят 5 км велоалеи и трасе за екстремни велоспортове.

За развлеченията са предвидени два амфитеатъра, както и два понтона в централната част на езерото. Ще се направи горска класна стая с изнесени часове по биология, природознание, география и др. Отделно ще се изгради параклис.

Зоната за атракции ще бъде в частта на сегашния зоокът. Ще се изгради атракционна въжена линия за две възрастови групи – до 12 години и над 12 години. Предвижда се да се направи и зоологическа градина на площ от 50 хектара.

 

Exit mobile version