Архимандрит Виктор изследва историята на храмовете в Русенска епархия

Архимандрит д-р Виктор Мутафов издаде втория том на фундаменталния си труд, обединен под заглавието „История на храмовете в Русенска епархия“. Представянето му се състоя в Разград, тъй като втората част разказва за този регион от епархията.

Първата книга на изданието е посветена на Русенската духовна околия и епархийските манастири. Вторият том се фокусира върху храмовете в Разградска, Поповска и Тутраканска духовни околии на Русенска епархия.

Двутомният сборник е резултат от упорития труд, извършван дни наред от автора в Държавните и църковни архиви, месеци и години на изследване, издирване и събиране на трошица по трошица информация за храмове, майстори-строители, дарители и свещенослужители.

„Липсата на публикации за повечето от църквите, които са в региона на Русенската епархия ме насърчи и амбицира да събера, опиша и да издам този двутомник“, обясни Виктор Мутафов. Той разказа, че почти всички данни са почерпени от Държавния архив в Русе, където са използвани повече от 120 архивни единици. Ценни сведения са открити в Държавните архиви в Разград, Силистра и Търговище. Сред източниците за написването на студията са протоколите на Доростолския и Червенския епархийски съвет, както и архивните единици във фондовете на църковните настоятелства.

„Писането на двете книги продължи около шест години, повече от шест години ми отне пък събирането на средства за тяхното издаване, които са изцяло от дарители“, каза авторът. Той посочи, че вдъхновението за написването на двутомното издание е почерпил от делото и от книгите на чешкия изследовател Карел Шкорпил.

„В първата част на книгата са описани 108 църкви и параклиси, разположени в Русенската духовна околия, която обхваща и Беленския регион. Във втората част на изданието са представени 141 храма в Разградска, Поповска и в Тутраканска околии“, разказа Мутафов.

От седем години Виктор Мутафов е представител на Българската православна църква в Букурещ, но намира време да пише студии по църковна история. Изучавал е история, богословие и теология в университетите в София, Велико Търново и Рим. Архимандрит Виктор има докторска степен по Църковна история от Папския институт за Изтока от 2013 година. Притежава магистърска степен със специализация по История на Богословието в Папски Атенеум „Св. Анселм“, както и магистратура от Историческия факултет на Софийския университет.

„Продължавам да се занимавам със църковна история, правя го с голямо удоволствие без да търся лични облаги“, каза Мутафов. Той добави, че средствата от продажбата на двутомника ще бъдат използвани за издаването на други книги, върху които работи в момента.

В Русе книгата може да се намери в антиквариат за учебници на Маргарита Лозева в началото на улица „Проф. Асен Златаров“ № 40 (зад СБА).

Exit mobile version