Арт протест с тебешири за чист въздух събра русенци /ВИДЕО/

След вчерашното обгазяване на Русе в първия учебен ден русенци излязоха тази вечер на протест на площада пред общината, за да заявят своето желание за чист въздух. В своеобразния пърформанс се включиха деца и родители, които написаха върху плочите своите послания с тебешир, за да могат институциите да ги видят.

Протестът бе подкрепен от почти целия кметски екип начело с кмета Пенчо Милков, който се срещна с екоактивистите, за да обясни какви действия е предприела до момента общината и с какви проблеми се сблъсква при изясняването и решаването на казуса със замърсяването на въздуха.

Сред въпросите, които му бяха отправени, бяха как институциите, които осъществяват контрол, установяват, че няма замърсяване. Хората питаха също с какви уреди се замерва, защо кметът е този, който излиза да им обяснява, предвид това, че контролните дейности се простират до производствени предприятия от 4 до 6 клас, а основните заподозрени са от клас А.

Протестиращите изписаха различни послания, сред които „Русе не е газова камера“, „Русе иска да диша“, „Искаме бъдеще за децата ни“, „Емигриращи родители плюс болни деца равно на нулеви данъци“, „Децата заслужават чист въздух“.

Exit mobile version