Артистичният Париж оживява в петата русенска премиера на „Бохеми“ /ВИДЕО/

Едно от най-обичаните оперни заглавия – „Бохеми“ от Пучини, ще направи своята пета премиера в историята на Русенска опера на 9 февруари от 19 часа. Тя ще бъде първа за новата година на музикалната трупа, която през този сезон отбелязва 70-годишнината на културния институт. На диригентския пулт ще застане Сунай Муратов, а режисьор е Георги Симеонов

„Бохеми“ е определяна като една от най-чувствените опери на Пучини, с невероятно красива музика. Според диригента Сунай Муратов това произведение е предназначено за работа в колектив, а най-хубавото е, че в него участват основно млади солисти. „В нея се преплитат много слоеве. От една страна, е фрагментарна опера, а от друга – трябва да се знае цялото съдържание, трябва да може да се обедини и да се излее като на един дъх. В нея става дума за вечните теми като приятелството и любовта. Операта е доста по-интересна, изработихме я по специфичен начин, който няма да видите никъде другаде“, каза още Муратов.

Режисьорът Георги Симеонов сподели, че е щастлив от работата си по „Бохеми“, където работи с прекрасен екип. „Осъзнавам и огромната отговорност, която съм поел с едно от най-емблематичните заглавия на световната оперна литература“, заяви той.

В „Бохеми“ участват солистите Петър Костов, Борис Луков, Галина Стоянова, Нели Кравченко, Венцеслав Анастасов, Александър Крунев, Момчил Миланов, Емил Желев, Добромир Момеков, Георги Димитров, Даниела Караиванова, Елена Мишанова и др. А в чест на премиерата във фоайето на Русенска опера е подредена и изложбата „Ароматът на свободата или Бохеми“, която представя архивни снимки от постановките, осъществени през годините в Русе, и скици на костюми.

Exit mobile version