Артистите в Русе вече имат нов център за изкуство в къщата на Хитов

Артистите в Русе вече имат свое място, където да творят извън познатите сцени. Общинските съветници и общината подкрепиха идеята на Сдружение „БЛОК 14“ за създаване на център за култура и изкуство в емблематичната за русенци къща на сина на войводата Панайот Хитов. Тя се намира до Художествената галерия, на ул.“Борисова“ 47.

„Отговорността е голяма, работата ,която предстои също. Но това не ни плаши,а напротив мотивира ни. Няма нищо по-хубаво от това да знаеш защо хвърляш толкова енергия ,труд, сили, средства и време. Самата идея, че ще има алтернативно пространство за култура и изкуство в Русе ни дава крила. Място, където артисти от различни области ще могат да покажат изкуството си, да споделят идеите си, деца да се обучават в театрални и музикални практики, рисуване….Място в,което можеш да намериш партньор за бъдещ проект. Запретваме ръкави и започваме работа по къщата, която има нужда от ремонт и грижи. Вече имаме идея за първите събития“, сподели актрисата Евгения Явашева, която е председател на сдружението.

„Блок 14“ ще стопанисва сградата за срок от 7 години, като от организацията сами ще направят ремонт на таванската част и мазето, за да превърнат празните помещения в творчески пространства.

В новия център ще се провеждат обучения в областта на изкуството, спектакли, концерти, литературни четения, изложби и срещи с творци.

Артистите от „Блок 14“ стоят зад редица успешни творчески проекти, сред които късометражни филми, музикални фестивали, фотографски изложби и театрална работилница „Мармалад“ за деца и младежи, която действа вече 5 години.

Exit mobile version