Арестуваха граничен полицай на Дунав мост за подкуп заради ковид /ВИДЕО/

Граничен полицай от Русе е бил арестуван снощи при операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ на Дунав мост, съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, зам.-директорът на ГД „Вътрешна сигурност“ комисар Христо Христов и директорът на РД „Гранична полиция“-Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

В края на миналата година е била получена информация за корупционна практика, при която през Дунав мост на влизане в България се пропускат лица без зелени сертификати или тестове. Било е образувано досъдебно производство за подкуп, по което са работили следователи от Следствен отдел на Окръжна прокуратура-Русе. Самата операция е била проведена снощи около 18.30 часа, когато на трасе вход за леки автомобили и микробуси е бил задържан 56-годишният граничен полицай Г.Д.

Той е бил на смяна и в задълженията му е да насочва влизащите в страната към пункта на РЗИ за проверка на сертификата или извършване на тест. Вместо това той е взел подкуп от 30 евро общо от двама пътници, които не са имали сертификати. Тези двама българи, идващи от Румъния, изобщо не са били регистрирани в системата като  влизащи в България, което е грубо нарушение.

Сумата от 30 евро е била намерена в униформата му, а при претърсване в служебната кабинка на граничния полицай са били открити общо около 400 евро. При обиска в жилището му в друга униформа са намерени още около 250 евро в различни валути.

56-годишният служител работи в Гранична полиция от 1994 г., като преди Дунав мост е бил на други длъжности. В момента на ареста му е бил старши полицай. Тепърва разследването ще установи дали има и други случаи на искане и получаване на подкуп от негова страна, както и от негови колеги.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение за подкуп и прокуратурата да го задържи за 72 часа. Той ще бъде временно отстранен от длъжност.

Exit mobile version