Аптеките не достигат в четири общини от Русенско

В четири общини на Русенска област аптеките не достигат, съобщиха от областната администрация. Общият брой в региона е 96, което е с 28 повече от минималното изискване на Министерството на здравеопазването. Те обаче са концентрирани в Русе – 80, докато в общините Борово, Две могили, Сливо поле и Иваново броят им не отговаря на критериите на МЗ.

В Иваново работят единствено три дрогерии, които имат право да продават хранителни добавки и ограничен брой медикаменти без лекарско предписание. Аптека в общината няма.

В Борово има една аптека, докато изискването е за две.

В Две могили функционират две аптеки при минимален изискуем брой от три.

Сливо поле работят две аптеки, а трябва да са общо четири.

Във Ветово и Ценово аптеките са толкова колкото е минималният праг – съответно четири и две.

В Беленско аптеките са пет при минимална бройка от четири.

В областта работят 242 фармацевти. От тях 145 са магистър-фармацевтите, което означава, че 41 фармацевти не достигат да бъде изпълнен стандартът.

Статистиката сочи, че близо 72% от аптеките в областта или общо 69 имат договор с Националната здравно осигурителна каса за предоставяне на безплатни лекарства или такива с намаление. Те обаче са концентрирани само в четири общини – Бяла, Ветово, Русе и Ценово. 28 са аптеките, които предоставят лекарства с наркотични вещества, а 7 приготвят и лекарства по рецептура.

Областната аптечна карта е съобразена с данните за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на региона. В следващите дни областната карта ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването, като тя заедно с останалите областни карти ще служи за подготовката на националната аптечна карта.

Exit mobile version