АПИ отговори докога ще бъде преграден участъка от пътя Русе-Кубрат

Участъкът край село Тетово, който бе преграден с бетонни елементи, ще остане затворен до подписването на Акт 16. Това отговориха от Агенция „Пътна инфраструктура“ на запитване на Русе Медиа, която повдигна темата. Все още няма подписан дори Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа, тъй като има спор между изпълнителя и строителния надзор.

Въпросната отсечка с дължина близо 2 км е нов пътен участък. Изграждането му е започнало преди 21 години – през 2001 г., и оттогава стои недовършен и непроходим за движение. Доизграждането му е включено в лот 33 /от км 21,5 до км 46,7/ на ремонта на пътя Русе-Кубрат, като с това ново трасе ще отпадне необходимостта от ползването на стария и неремонтиран път.

По него са изпълнени предвидените по проект строително-монтажни работи, но поради възникнал спор между строителя и строителния надзор във връзка със съставените технически документи, доказващи изпълнените СМР, участъкът не е приет от възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“. След като АПИ получи в пълен обем досието на строежа от изпълнителя, ще се пристъпи към подписване на Акт 15. Това е задължително условие, гарантиращо качеството на изпълняваните строително-монтажни работи, припомнят от агенцията.

До подписването на протокола за установяване на годността за ползване на строежа  -Акт 16, преминаването в участъка ще се осъществява чрез временна организация на движението, като трасето на път II-23 Русе – Кубрат остава по съществуващото старо трасе на лот 33.

Новият около 2 км пътен участък е затворен от изпълнителя с бетонови елементи, за да се спазва действащата временна организация на движението.

За изпълнение на дейностите по въпросния лот 33, след проведена обществена поръчка по ЗОП, АПИ е сключила договор с ДЗЗД „Кубрат“, с участници: „Автомагистрали Черно море“ АД и „Автомагистрали Хемус“ АД. Стойността на договора им е 22, 3 млн.лв. с ДДС. За обекта има издадено разрешение за строеж от 9 септември 2020 г.

 

Exit mobile version