АПИ: Няма нарушения в ремонтите на републиканските пътища в Русенско

Няма нарушения в ремонтите на републиканската пътна мрежа в Русенска област, показа проверката през месец септември на Института по пътищата и мостовете към Агенция „Пътна инфраструктура“. Общо 165 километра нови и основно ремонтирани пътища, които още са в гаранция, бяха инспектирани, като сред тях беше и път III-501, Русе-Иваново-Две могили-Бяла от км 15+000 до км 22+200.

Отчетът показва, че пътят няма дефекти – дебелината на асфалтовите пластове отговаря на проекта, а измерената равност отговаря на изискванията. Областно пътно управление-Русе и фирмата изпълнител „Пътинженеринг“ АД са се справили отлично със задачата си.

Иначе данните от проверките в страната показват, че при над 50% от инспектираните участъци са установени отклонения от качеството и техническите изисквания. Взети са общо 312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен срок, като на 7 от тях са установени разминавания на дебелината на асфалтовите пластове с проектните. На 4 от проверените 13 пътища за равност са открити нередности.

Проверките стартираха през септември 2023 г., като на първа фаза с профилограф се обследва равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа. Данните от този тип образна диагностика служат за индикатор за това дали има по-сериозни деформации и евентуално дали има проблеми с качеството на вложения материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната конструкция, за което се вземат проби с помощта на ядки от пътищата от основния, износващ и биндер пласт

Exit mobile version