АПИ: Магистралата от Русе до Бяла може да е готова през 2027-а

Бъдещата магистрала Русе-Велико Търново може да бъде готова в частта си до Бяла заедно с обхода на Бяла през 2027 г. Това са обяснили от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ на областния управител Борислав Българинов, съобщиха от областната администрация.

Към момента проектът на подробен устройствен план – парцеларен план за участъците между Русе и Бяла и обхода на град Бяла е внесен в МРРБ. Той трябва да бъде разглеждан и приет от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика, като се налага отстраняването на някои неточности.

След неговото одобрение и влизането му в сила ще стартира отчуждителната процедура, като едва след отчуждаването на засегнатите имоти по трасето ще започне и проучването на намерените 37 археологически обекти.

От АПИ обявиха обществена поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проект и строителство на първите около 76 км от автомагистралата – участъка Русе-Бяла и обхода на град Бяла. Понастоящем се извършва оценка на получените оферти и предстои да бъде обявена процедура за избор на строителен надзор за тях.

В процес на подготовка е процедура за възлагане изработването на подробен технически проект с ПУП-ПП за участъка от Бяла до Велико Търново.

Проектът за автомагистрала Русе-Велико Търново е предложен за включване в програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027, която очаква одобрение от Европейската комисия. След като програмата бъде утвърдена, Управляващият орган следва да разработи насоки за кандидатстване за финансиране, въз основа на които бенефициентите да могат да разработят формулярите за кандидатстване и да се определи процентът на финансирането.

Exit mobile version