Американци правят световна премиера на „Хамлет“ с Русенска опера

Световна премиера на операта „Хамлет“ ще се състои в Русе на 6 и 8 юни от 19 часа в Доходно здание. Творбата е по музика и либрето на композитора Джоузеф Самър и в нея участват гост-солисти от САЩ, и солисти, хор и оркестър на Русенската опера. Постановчик е Пламен Бейков, а диригент – британецът Лео Хусейн.

Джоузеф Самър е написал операта по трагедията на Шекспир „Хамлет“ през 2006 г. Той е благодарен, че Русенска опера се е нагърбила с отговорната задача да направи световната й премиера. Американският композитор е включил в музиката и български неравноделни размери, защото от дете харесва българския фолклор под влиянието на леля си, която е българка.

Композиторът е приет още на 15-годишна възраст в Консерваторията в Оберлин, където учи при Ричард Хофман – асистент на Шьонберг. Завършва музикална композиция през 1976 г. Преподава теория на музиката в музикалния отдел на университета Карнеги Мелън и композира активно. В Бостън, където живее и работи, той прави майсторски класове и творчески работилници по интерпретация на съвременна музика. Така много млади оперни певци подготвят и изпълняват фрагменти от неговата творба, а част от тях ще участват и в настоящата продукция на Русенската опера.

Ролята на Хамлет ще се изпълнява от тенора Омар Наджми, Офелия – сопраното Бриана Робинсън, Полоний – баса Кевин Томпсън, Клавдий – баритона Евън Бравос, Гертруда – сопраното Мишел Трейнър, Хорацио – мецосопраното Катрин Прахт, Лаерт – тенора Нийл Ферейра, Розенкранц – баритона Добромир Момеков, Гилденстерн – баритона Теодор Петков, Актриса Кралица – алта Мелани Форджерон, Актьор Крал – баса Джоузеф Хъбард, Джоузеф – баса Стоян Стоянджов,Уил – сопраното Мария Анастасова, Свещеник – баса Емил Желев, Пролог – тенора Владимир Буриянов.

 

Exit mobile version