„Алфа Рисърч“: За кмет на Русе води Пенчо Милков, следван от Иван Иванов

Твърдо решилите да гласуват на местния вот в Русе са между 40-46%. Битката за града пък най-вероятно ще се реши на балотаж. Това показва експресното проучване за община Русе.

То е проведено в периода 16 – 20 октомври  2023 г. от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

Очаква се около 60 000 души да упражнят правото си на глас в деня на изборите в неделя.

Данните показват, че преднина има досегашният кмет Пенчо Милков – МК „БСП за България“ – 29,8% . Следван е от Иван Иванов – ГЕРБ с 16,5%. Заявилите, че ще гласуват за Искрен Веселинов от МК „България за регионите“ са 14,4%, следват Рена Стефанова – ПП-ДБ – 13,2%,  Борислав Българинов – Съюз на свободните демократи – 6,7%. Златан Златанов от „Възраждане“ е с 3,4% и накрая -Анатоли Станев от ИТН – 3,1%.

От проучването се вижда, че борба ще има за второто място и засега остава неясно кой ще е на балотаж с досегашния градоначалник.

„Има една разлика между мажоритарните кандидати и между партийната тежест, защото ако погледнем нагласите за Общински съвет три партии се очертават с равни позиции. Това са ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“, веднага след това идват сравни позиции „Възраждане“ и „България на регионите“, където е ВМРО. Партийната тежест има по- различна структура. Ползва по-голяма тежест при битката за общински съвет, отколкото мажоритарния елемент“, коментира социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

Exit mobile version