Ало-измамниците се активизираха по празниците, още две русенки „изгоряха“

Телефонните измамници са се активизирали по празниците и случаите на пострадали хора в Русенско се увеличават, констатираха от полицията. Там са регистрирали още два случая, при които жертвите са възрастните жени, а схемата е „помощ на полицията“.

Вчера около 14 часа в Първо РУ русенка е съобщила, че е била обект на телефонна измама преди няколко дни. На 27 декември на домашния й телефон се бил обадил мъж, който се представил за „главен комисар Димитър Димитров“. Под претекст за залавяне на телефонни измамници я държал на стационарния телефон, като я напътствал как и къде да остави исканата от престъпниците сума. Междувременно й се е обаждала и жена, представяща се за дъщеря й, която искала пари за операция – 30 000 лв.

Възрастната русенка предала всичките си налични пари – 3330 лева, като ги поставила в найлонова торбичка и по указания на мнимия комисар ги оставила в кашон до зелен контейнер пред църквата на ул. „6 – ти септември“. По случая е образувано досъдебно производство и е започнато разследване.

По същото време вчера във Второ РУ друга русенка е сигнализирала за извършена телефонна измама. Тя обяснила, че по-рано между 12:30 и 13 часа й се е обадила майка й, която й казала, че хвърлила през тераса на жилището си в жк „Възраждане“ сума от 3000 лв. Това станало, след като е разговаряла по телефона с измамници, които са я въвели в заблуждение по същата схема. По този случай също е започнато разследване във Второ РУ.

Във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами, както и опити за такива престъпни деяния, от полицията отново апелират към гражданите да бъдат бдителни, за да не попадат в подобни схеми и припомнят някои основни съвети.
Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.
/повече информация в линка – тук „Внимание! Не се поддавайте на телефонни измами!“

Exit mobile version