Алисе Муртезова към министъра: Родители на първа линия се тревожат кой ще гледа децата им

Писмо с предложения към здравния министър проф.Костадин Ангелов, свързани с предстоящата учебна година и евентуално разрастване на пандемията от КОВИД-19 през есента, изпрати административният директор на Лечебни заведения „Медика“ – Русе Алисе Муртезова. Повод за писмото са притесненията на родители, които работят на първа линия -лекари, медицински сестри, акушерки, полицаи и др.

„Основната тема, която излиза на преден план е неяснотата около старта на новата учебна година. Притеснението на всички е, че ако наесен се стигне отново до затваряне на училища и детски градини, няма да има кой да работи на първа линия с пациентите  в болниците. Като човек, който е от системата на здравеопазването, знаете, че лекарите, медицинските сестри и акушерките не могат да работят дистанционно. Те трябва физически да са на работните си места и да лекуват денонощно, а много често самите те се обръщат към мен с въпроса какво ще се случи, ако детските заведения и училищата отново бъдат затворени, кой ще гледа децата им. Притесненията в тази посока са изключително сериозни, защото при предишното затваряне на училища и градини нямаше толкова много заразени с Covid-19, но в момента някои болници в страната се задъхват.

Разбира се, никой не знае какво ни очаква, но вече се говори за частично затваряне на училищата при установяване на заразени с Covid-19“, казва Алисе Муртезова.

Като родител на дете в началния курс на обучение, ръководител на лечебни заведения и общински съветник тя споделя, че най-добре ще е да се помисли за създаването на т.нар. „защитени класове и групи“ за децата на родители, които не могат да отсъстват от работа, каквато е практиката в други държави.

„Призовавам отговорните институции, каквито определено са Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, да помислят за тази група деца, които не могат да не ходят на училище и градина. В същото време не могат да останат и сами вкъщи, защото в Закона за закрила на детето е записано, че родителите са длъжни да не оставят без надзор и грижи децата си до 12-годишна възраст. Нека се помисли за създаването на т.нар. „защитени класове и групи“ по примера на Великобритания, САЩ и други държави. Ако ситуацията предполага отново пандемична обстановка, трябва да се гарантират условията на труд на хората с ключови професии. Още повече, че медицинският персонал, който работи в Covid отделенията е от млади хора и децата им все още са малки“, обяснява Муртезова.

Тя предлага в работните групи към министерствата, които се сформират в столицата, да бъдат включени и родители от страната, тъй като обикновено медицинското обезпечаване в лечебните заведения, не е същото като в София. А от там и проблемите, които произтичат от това.

„Убедена съм и вярвам, че като човек, който години наред е бил един от нас и познава в детайли проблемите на лекарите и медицинския персонал, ще вземете адекватни мерки в тази тежка за всички ни ситуация“, казва още Алисе Муртезова.

Exit mobile version