Алисе Муртезова: Инвестирахме 1,2 млн.лв. за лечението на пациенти с КОВИД /ВИДЕО/

Интервю с административния директор на УМБАЛ „Медика“ за работата и проблемите на болниците от началото на пандемията

Г-жо Муртезова, как се отрази пандемията на болницата финансово?

-От месец март, след като започнахме да преструктурираме нашето лечебно заведение заради пандемията, ние инвестирахме близо 1,2 млн. лв. в това да направим КОВИД отделението ни, включително и реанимацията ни към него така, че тя да отговаря на всички изисквания. Инвестицията е толкова голяма, защото ние трябваше да осигурим до всяко легло да има кислородна точка, тъй като повечето пациенти са с дихателна недостатъчност. Също така трябваше да се заредим с достатъчно медикаменти, за да можем да имаме запаси, защото в началото на месец март бяха изчезнали, включително и дезинфектантите. Тук е мястото да благодаря на всички дарители, които се отзоваха не само за нашето лечебно заведение,а за всички лечебни заведения в страната, за това , че бяха съпричастни и продължават да го правят. Също МЗ чрез своите структури – РЗИ-тата във всички областни градове раздаваха на всички лечебни заведения маски, дезинфектанти, защитно облекло и продължават всъщност да го правят. Това е в много голяма помощ за лечебните заведения и ние оценяваме това, защото виждаме, че и държавата мисли за това.

-Заради увеличения брой пациенти трябваше да откриете допълнителни легла. Имахте ли затруднения с процедурата?

-МЗ със своите действия и със своята стратегия е на доста добро  ниво и предприема доста добри стъпки. Въпросът е обаче, че НЗОК върви доста след тях и ние оставаме с впечатлението, че там липсва добра комуникация. При втората вълна по-голямата част от пациентите, които пристигаха, бяха доста усложнени. И тъй като нашето лечебно заведение по принцип работи с няколко области извън Русе – Силистренска, Разградска, Търговище, Велико Търново, започнаха от техните болници да изпращат по-усложнените пациенти при нас. Ние по принцип нямаме право да връщаме пациенти и не го правим, но трябваше да разкрием още реанимационни легла.

В един и същи ден получихме от НЗОК две писма. Едното казваше, че можем да открием тези легла в бройката на общите, а второто гласеше, че можем да увеличаваме леглата, но за неинтензивни случаи. Неинтензивните случаи в Русе се лекуват от четири болници, а в областта от пет заедно с Бяла, а интензивните само в две – нашата и УМБАЛ „Канев“. От Свищов, след като ни звъннат за поредния случай, който е усложнен при тях, ние какво трябва да направим – да го върнем или да върнем пациента и той да загине в линейката. В никакъв случай, ние се стараем всеки един пациент да го приемем. Заради това ръководството на болницата предприе това да разкрие легла за собствена сметка, разкрихме такива легла  и едва след близо два месеца писане и общуване чрез писма, ние получихме заповед и след това анекс към договора за тези легла. Но това е доста много време. Въпросът е и колко струва лечението на един пациент.

-Колко струва?

-За нашата болница е средно около 2700 лв. Здравната каса поема сумата от 1200 лв. Вие знаете, че това също беше малко по-късно прието, защото преди това беше двойно по-ниска тази клинична пътека. За мен Здравната каса трябва да работи така, че да работи в условията на пандемия. Не може Здравната каса да продължава да работи с лимити от 2015 г., които ни ги наложиха на лечебните заведения, и сега по време на пандемия ние отново да имаме лимити. Имаше Надзорен съвет в НЗОК, на който всъщност се реши, че тези лимити ще бъдат изплатени. Но нали се сещате в какво положение изпадат всички лечебни заведения – всеки път ние да молим Здравната каса да ни изплати тези надлимитни дейности. Няма как по време на пандемия, при условие, че има толкова голям процент болни хора в цялата страна, тези лимити да продължават да действат. Другият вариант е да има някакъв спешен държавен резерв, от който също да се подпомагат лечебните заведения. Това, което всъщност МЗ направи, че на всеки медик, който е на първа линия, се осигуряват 1000 лв., беше една много добра стъпка и мога да кажа, че това е плюс за всички нас и ние благодарим, защото това също е показно, че държавата всъщност се грижи за хората, които са на първа линия.

-Ще издържат ли болниците на допълнителните разходи?

-Ако не се вземат мерки, с които да бъдат подпомагани лечебните заведения – или да се преизчисли клиничната пътека, или да има някакъв фонд, който сега да бъде отворен – спешен, държавен фонд, може би ще се стигне до фалити на някои лечебни заведения, говоря за общински. Защото ние контактуваме с много лечебни заведения в страната и има лечебни заведения, които наистина изнемогват в момента. За мен всички лечебни заведения в страната трябва да бъдат подпомогнати, още повече, че всички говорят за трета вълна. Ако Здравната каса върви три крачки назад, а МЗ две крачки напред, няма как да се припокрият някъде нещата.

-Защо е толкова скъпо лечението на пациенти с КОВИД?

-Скъпо е лечението, защото са много факторите. Като се започне кислород, ежедневните разходи за защитно облекло, защото знаете ние трябва да предпазим и персонала си, и като се продължи с всичките медикаменти. Знаете, че част от тях бяха изчезнали по едно време от пазара, т.е. ние нямахме зареждане, впоследствие се възстанови това зареждане благодарение на министър Ангелов, защото всъщност той пое нещата в свои ръце, и действително бяха отблокирани и бяха заредени аптеките с тези медикаменти. И самият труд също е с голям разход, защото нашите специалисти, които работят там, само за да бъдат вътре в отделението и да стоят през цялото време в отделението с предпазни облекла, вие знаете колко много е това от тяхна страна. И колко усилия полагат, защото с нормално медицинско облекло можеш да извършиш за единица време много повече неща, отколкото с тези дрехи, които всъщност затрудняват и движението дори на един специалист.

Exit mobile version