Алисе Муртезова: ГЕРБ сме против да се искат пари от общинските лечебни заведения /ВИДЕО/

Общинските лечебни заведения трябва да използват средствата, които имат като печалба, за да инвестират в апаратура и специалисти, а не да правят отчисления на общината. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Алисе Муртезова, която от името на групата ще поиска да не се приема предложението на администрацията лечебните заведения да плащат 15 % дивидент от печалбата си.

Алисе Муртезова обясни, че е единственият аргумент на общината – че това са търговски дружества, е неприемлив. Особено във времето на пандемията, когато бизнесът и много граждани са протегнали ръка с дарения на болниците, за да се справят в трудната ситуация.

„Всички политици във времето са били далновидни във вземането на решения и не са посягали на здравеопазването. Сега печалбите са направили впечатление на общинска администрация. Тяхната роля е най-вече социална. Направихме анализ с всички лечебни заведения, контролът трябва да се продължи, трябва да има строга отчетност, но всичко да е добре обмислено“, заяви още Муртезова.

Съветниците от ГЕРБ коментираха още, че не може от всички дружества да се иска един и същи процент, а самата стойност от 15 % не е ясно как е била определена. Беше даден и пример, че за един леглоден в Белодробната болница здравната каса плаща 58 лв., а реалният разход е двойно по-висок – 112 лв. И лечебното заведение трябва само да се справя с недостига. Затова предложението на ГЕРБ е да се остави на всяка болница сама да решава как да харчи спестените пари.

Exit mobile version