Акад. Белоев стана „Доктор хонорис кауза“ на Ташкентския държавен икономически университет

В Деня на народните будители, 01 ноември 2022 г., беше получена приятната новина за удостояването на ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев с Почетното звание ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА на Ташкентския държавен икономически университет/ТДИУ/, гр. Ташкент, Узбекистан.
В телефонен разговор ректорът на ТДИУ, проф. Конгратбай Шарипов обяви решението на академичния съвет на университета за присъждането на титлата на акад. Белоев.
Ташкентският държавен икономически университет е един от най-активните партньори в евразийския проект „Модернизация на висшето образование в Централна Азия чрез новите технологии“- HiEdTec, който се координира от Русенския университет. В последните години сътрудничеството между Русенския университет и ТДИУ се развива с ускорени темпове, като между двата университета се извършва обмен на преподаватели и студенти, а научни екипи провеждат съвместни дейности и работят по научни проекти.
През тази година ректорите на двата университета, акад. Христо Белоев и проф. Конгратбай Шарипов, подписаха договор за сътрудничество, с което се създадоха нови възможности и перспективи за ползотворни партньорски отношения.
Академик Христо Белоев е отличен с почетното звание Доктор хонорис кауза на ТДИУ за неговия значителен принос в науката, както и за развитието на успешното сътрудничество между двата университета.
В телефонния разговор акад. Христо Белоев благодари на ректора на ТДИУ за оказаната му висока чест и се ангажира с още по-активна подкрепа за сътрудничеството и новите хоризонти за развитие пред двата университета.
Ташкентският държавен икономически университет е създаден преди 90 години и е един от най-големите университети в Узбекистан с мисия да подготвя висококвалифицирани специалисти – бъдещи лидери. В ТДИУ се обучават повече от 20 000 студенти в 5 факултета. Провежда се съвместно обучение по 9 международни програми с университети от Великобритания, Австрия, Финландия, Русия, Индонезия и Киргизстан. Университетът има договорни отношения с много университети от целия свят и работи по много международни проекти. Качеството на обучение се осигурява от повече от 500 висококвалифицирани преподаватели.
Exit mobile version