Акад.Белоев остана втори в надпреварата за председател на Съвета на ректорите

Ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев остана втори в надпреварата за председател на Съвета на ректорите. Той получи 13 гласа и бе избран за зам.-председател, а новият председател акад.Лъчезар Трайков бе избран с 26 гласа. Третият претендент проф. Димитър Димитров получи 4 гласа.

Според запознати най-вероятно причината е, че акад.Белоев вече оглави Обществения съвет, а и изключително натоварен с работата си като ръководител на университета в Русе. По закон догодина акад.Белоев би трябвало да освободи поста на ректор, тъй като навършва 65 години. Той има право да изкара мандата си докрай, но той изтича именно през 2023 г. Ако беше избран за председател на Съвета на ректорите, догодина щеше да се наложи да се прави нов избор.

След провала на първия избор, състоял се на 15 май, за поста бяха номинирани двама академици и един професор влязоха в битката за председателското място в Съвета на ректорите. Това са ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев и ректорът на Медицинския университет – София акад. Лъчезар Трайков.

При избора на 15 май единствен кандидат беше ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков. За него гласуваха 24 от присъстващите 48 членове на Общото събрание. Управителният съвет продължи да функционира до насрочването на ново събрание.

Exit mobile version