Акад.Белоев оглави Общинския съвет, с пожарна аларма опитаха да саботира изборите

Ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев е новия председател на Общинския съвет в Русе. Той бе избран на втори тур от гласуването, като получи 28 гласа от необходимите 26. Акад.Белоев благодари сърдечно за гласуваното доверие. „Няма да бъде лесно, но ще трябва да се постараем всички заедно да работи в името на Русе и за русенци“, каза акад.Белоев. Той оглавява за втори път Общинския съвет, след като бе на този пост през мандат 2015-2019 г.

Общо петима кандидати за председател на Общинския съвет в Русе бяха издигнати от политическите сили на първото заседание на местния парламент днес. МК „БСП за България“ очаквано предложи акад.Христо Белоев. Кандидатът на ПП-ДБ бе Рена Стефанова, СДС застанаха зад Елеонора Николова, а „Възраждане“ издигнаха Мариян Димитров. „Има такъв народ“ предложиха бившия областен управител Анатоли Станев, като неговата кандидатура бе подкрепена от МК „България за регионите“, чиито съветници са от ВМРО.

Така се стигна до процедурата по избора, където всички съветници дадоха своя вот с тайно гласуване зад параван. За избор на председател трябва да има 26 гласа от 51 съветници.

Присъстващите 50 членове на Общинския съвет не успяха да изберат председател на първи тур. Акад.Христо Белоев получи 19 гласа, Елеонора Николова – 11 гласа, Анатоли Станев – 9 гласа, Рена Стефанова – 6 гласа, Мариян Димитров – 5 гласа.

Така се стигна до втори тур между събралите най-голяма подкрепа – акад.Христо Белоев и Елеонора Николова. От ИТН заявиха, че техните съветници няма да участват в гласуването. Своя вот не дадоха и съветниците от МК „България за регионите“.

Докато вървеше гласуването, внезапно се включи противопожарната аларма в Доходното здание, внасяйки известен смут в залата. След намесата на общинска администрация и съветника Владо Владов, който професионално се занимава с противопожарни системи, алармата бе изключена. Това обаче предизвика остра реакция от страна на Владов, който заяви, че ще изиска записите от камерите, за да се види кой е опитал да саботира изборите чрез включването на алармата. Още повече, че в момента има представление в театъра с над 400 души и подобни неща са недопустими.

Гласуването продължи, като в него участваха 43 съветници, от които един бе пуснал празен плик. Резултатите бяха 28 гласа за акад.Христо Белоев и 14 гласа за Елеонора Николова. Акад.Белоев влезе веднага в ролята си и пое председателството, за да се обсъди и последната точка от дневния ред  – приемане на правилника за работа на новия Общински съвет.

 

Exit mobile version