Акад.Белоев: Горди сме с постиженията на Русенския университет /ВИДЕО/

Ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев представи постиженията и успехите на Русенския университет през изминалата 2022 г. ВУЗ-ът е единственият, който е получил максималната оценка от МОН за изпълнение на политиките за 2022 г. Другата гордост е постигнатата висока цел – Русенският университет да бъде изследователски университет, което стана факт с решение на правителството от 26 октомври.

В тази връзка Русенският университет подготвя стратегия за изследователски университет за 4 години, с финансиране по 3 млн.лв. на година. „За нас този статут е важен, тъй като сме сред 10-те такива университета“, каза акад.Белоев.

Друг голям проект вече е на финала си – завършен е научно-изследователският комплекс, който вече има подписан Акт 15. Предстои обществена поръчка за обзавеждането и се очаква да бъде открит официално през април 2023 г.

„В него ще влязат големи научно-изследователски лаборатории, ние обединихме малки направления в големи интердисциплинарни екипи и те са по основни стратегически направления. Свързани са с информационни и комуникационни технологии, със зелени технологии, екология, водородна енергия. Там ще заложим на цифровизация, дигитализация, изкуствен интелект – неща, в които университетът показва лидерство в последните години. Ще има лаборатории до 300 кв.м, ще има много техника, различни поколения дронове, 3 D принтери и др. Там ще има една по-голяма и модерна зала, която ще бъде футуристична, с възможност за комуникации и връзки с целия свят по най-модерни технологии, които съществуват. Ще направим шоурум, където ще могат да се показват най-новите ни разработки. Ще има няколко големи LED екрана, каквито на друго място в университет в България няма“, разказа акад.Белоев.

През тази година МОН е възложил на Русенския университет и координирането на национална програма в областта на обучението по нови образователни технологии. Включени са 26 университета, които обучават и подготвят педагогически кадри.

Едновременно с това се работи и по други големи проекти, като през декември приключва един 4-годишен проект, свързан пак с нови образователни технологии и създаване на такива центрове в страните от Централна Азия. „Обхватът и дейността на Русенския университет непрекъснато се увеличават, постигнахме над 600 международни договора за партньорство с чужди университети и научни институти от целия свят и се радваме, че Русенският университет получава много голяма популярност, авторитет и сме търсен партньор“, заяви ректорът.

Качеството на обучение и подготовка на студентите са основното за Русенския университет. „Стремим се да бъдем на високо ниво, да не правим никакви компромиси и да обучаваме студентите заедно с партньорите ни от бизнеса и институциите, които имат отношение към съответните специалности. В техническите направления половината отпадат, защото не правим компромиси и не даваме дипломи ей така– зад дипломата на Русенския университет трябва да има подготвени кадри със знания за пазара на труда. Нашите желания са за по-голям брой студенти, но си преценяваме ситуацията какви са възможностите на регионите, откъдето са нашите студенти и приемът, който реализираме, е в рамките на нашите прогнози“, каза още акад.Белоев.

В Русенския университет се обучават около 1500 студенти за степен бакалавър, а заедно с магистрите са около 2100. В Центъра за продължаващо обучение се правят постоянно курсове, включително за учителска правоспособност, като оттам в последните три години минават по около 7000 души годишно.

Exit mobile version