Акад.Антон Дончев в Русе: Достойнството е преди всички права и свободи

Големият български писател акад.Антон Дончев бе гост на Русе и библиотека „Любен Каравелов“ в рамките на националните събития, свързани с 90-годишнината от рождението му. Заедно с него бе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е патрон на честванията. Домакините връчиха на писателя ВИП читателска карта, печатни издания на културния институт и специален подарък – акварел, на който е изобразена русенската библиотека.

„Радвам се истински, че сме заедно, че мога да говоря пред вас, че вие можете да ме слушате. Събрали сме се, за да избягаме от отчуждението, и не се страхуваме от неизвестната заплаха. Честта и достойнството стоят преди правата и свободите и не бива да забравяме завета на своите бащи – да защитаваме човешкото достойнство“, сподели пред русенци акад.Дончев.

Той коментира и ситуацията в страната, както и разделението в обществото, като припомни старата мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на халиф Харун ал-Рашид: „И това ще мине“.

Съпругата на писателя – актрисата Райна Василева, прочете откъс от най-известната му книга „Време разделно“, а на видеостена вървяха кадри от филми по текстове и сценарий на писателя.

Писателят отговори на многобройните въпроси, свързани с романите и сценариите за филми, както и за новите си идеи. Публиката получи екземпляри с автограф от току-що излезлия от печат 14 том от събраните му съчинения „Пробуждане”.

Exit mobile version