Автосервизи от Русе: Държавата нямала право да проверява незаконни обекти /ВИДЕО/

Нередовни работодатели продават фирмите си, докато им налагат санкции

Над 1 млрд.лева са загубите за държавата от дейността на нелегалните автосервизи у нас. Това стана ясно на среща по проблемите на сивата икономика, организирана в Русе от КНСБ и браншовите организации. Контролните органи на свой ред се оплакаха, че не срещат съдействие в работата си както от работодателите, така и от работниците, чиито интереси се опитват да защитават.

Според Емил Цветков от Русе, чийто автосервиз с 15 работници внася годишно над 400 000 лв. за данъци и осигуровки, нелегалната дейност ощетява сериозно бюджета. Сивият сектор в бранша е между 70 и 80 процента.

„Аз внасям по 27 570 лв. на един човек годишно в бюджета. Както и да го смятате, това означава загуба за Русенска област от пари, невлезли в бюджета, около 30-40 млн.лв.  За никого не е тайна, че в нерегламентираните сервизи по гаражчета, по дворове, по села работят много хора, при условия, които не отговарят на никакви изисквания. Винаги, когато сме поставяли този въпрос пред държавните институции, отговорът е бил – ние нямаме право да ги проверяваме, защото те никъде не са регистрирани. Е, има ли друга държава, в която държавата ще ви отговори по този начин?“, пита риторично Цветков.

Подобна е ситуацията и в строителството, където работниците често нямат трудови договори.

„Все още се намират и малки бригади, които са регистрирани като строителна група. Явяват се като подизпълнител на дадени обекти, наемат работници, които нямат необходимата квалификация, и ги използват за общ труд. Това позволява да има такива заплащания, които не са обвързани с работната заплата, с осигурителните доходи, които трябва да се внесат за съответно положения труд и получените възнаграждения“, коментира Христина Димова от строителния синдикат в Русе.

Именно в строителството са наложени най-много санкции от Инспекцията по труда в Русе. От 19-те случая на липса на трудови договори, констатирани от началото на годината, 11 са в строителния бранш. За съжаление нито работодатели, нито работници са склонни да съдействат на проверяващите органи.

„Основното, което се случва много често, работещите да се опитат да напуснат работното си място. Да се каже, че те не извършват труд там, че те са там да си поговорят или за нещо друго. И за съжаление, когато и ако се стигне до съд, нещата стават много страшни, защото ние започваме да описваме какво парченце плат са шили евентуално, какъв цвят е платът, колко е голяма тухлата, която са вдигнали, за да може евентуално по съдебен ред да се докаже всичко и да се доведе докрай“, казва Светлана Лазарова от Инспекцията по труда в Русе.

Сериозен проблем се оказва и възможността на работодателите да се възползват от различни вратички в закона, за да избегнат санкциите. Сред тях е бързата и лесна продажба на фирми.

„Това е проблем от години – много лесната смяна на имената на фирмите, на адресите. Имали сме случаи, в които, докато тече проверката, това нещо се извършва. Очаквам работодателя да връча акта за нарушение, той се явява и казва – аз вече съм продал фирмата“, обяснява още Светлана Лазарова.

От КНСБ започват активна кампания за борба със сивата икономика, включително чрез мобилно приложени за анонимно подаване на сигнали.

 

Exit mobile version